cataract behandeling oogarts ilse moortgat te diest

Cataract

Wat is cataract?

Cataract ontstaat wanneer de eigen ooglens troebel wordt.
In het oog, vlak achter de pupil, zit de ooglens die zorgt voor het scherpstellen van de beelden op het netvlies. Deze beelden worden doorgegeven via de oogzenuw aan de hersenen. Als de ooglens vertroebelt, worden er onscherpe beelden doorgegeven naar de hersenen, waardoor alles waziger en grauwer lijkt.

Waardoor ontstaat cataract?

De voornaamste oorzaak van cataract is de ouderdom. Het treedt meestal pas op na de leeftijd van 65 jaar. Cataract kan echter ook voorkomen bij jongere mensen t.g.v. een oogontsteking, een ongeval, bij gebruik van bepaalde medicijnen (bijv. cortisonen), t.g.v. algemene ziekten (bijv. diabetes mellitus) of t.g.v. erfelijke aandoeningen. Zeldzaam kan cataract al aanwezig zijn van bij de geboorte.

Wat zijn de symptomen?

Cataract ontwikkelt zich meestal langzaam en komt vaak in beide ogen voor.

  • Wisselde gezichtsscherpte, het beeld wordt wazig alsof de bril vuil is, TV kijken wordt moeilijker.
  • Gevoeligheid voor licht en zonlicht, last van de koplampen van tegenliggers bij het autorijden.
  • Kleuren vervagen
  • Nachtblindheid, hinderlijk bij het autorijden en in schemer of duisternis
  • Mogelijks ook dubbelzien

Behandeling

Cataract is alleen te behandelen met een ingreep waarbij de troebele lens uit het oog wordt verwijderd en vervangen wordt door een heldere kunstlens.
Dr. Moortgat en dr. Neven opereren telkens 1 oog per ingreep. Ook op oudere leeftijd is een cataractoperatie goed te ondergaan.

Waar?

Alle cataractingrepen vinden plaats in:

AZ Diest
Hasseltsestraat 27-29
3290 Diest

Vooronderzoek

Naast een algemeen oogonderzoek met nazicht van de visus, de oogdruk en het netvlies, zijn er speciale metingen nodig om de juiste sterkte van de kunstlens te berekenen. Ook de kwaliteit van het hoornvlies wordt geïnspecteerd.

Cataract
Cataract

Operatie

Voor de operatie

De cataractingreep gebeurt in daghospitalisatie. Voor de operatie mag de patiënt normaal eten en eventuele medicijnen innemen. Eén uur voor de ingreep wordt u verwacht in het ziekenhuis om met de voorbereidingen te kunnen starten.

Zo worden er druppels in uw oog gedaan en zal de verpleegkundige een pupilverwijdend staafje in het onderste oogzakje leggen. Het oog wordt verdoofd met druppels, zodat er geen inspuiting of een algemene narcose nodig is.

De operatie is geheel pijnloos, u kan wel een licht drukkend gevoel waarnemen.

Tijdens de operatie wordt de bloeddruk en het hartritme opgevolgd en krijgt de patiënt via een neusbrilletje extra zuurstof toegediend. Indien er om een speciale reden (bijv. bij extreem nerveuze patiënten, bij demente patiënten) toch een algemene verdoving nodig is, is dit mogelijk.

Tijdens de operatie

De cataractoperatie gebeurt volgens de methode van phaco-emulsificatie.

De lens wordt verwijderd via een zeer kleine incisie van 2,2 mm, zodat er nadien geen hechting nodig is. Ze wordt verbrijzeld met ultrasone energie en opgezogen. Als het lenszakje leeg is, wordt via dezelfde insnede de nieuwe plooibare kunstlens geïnjecteerd. Deze ontplooit zich in het oog.

Na de ingreep worden er antibioticadruppels in het oog gedruppeld en wordt er een beschermende oogschelp voor het oog aangebracht. De verpleegkundige overloopt met u nog even het te volgen druppelschema.

Ongeveer een uur na de operatie mag u het ziekenhuis verlaten onder begeleiding.

Na de operatie

De dag na de operatie alsook een week later gebeurt er een controle door en dr. Moortgat en dr. Neven waarbij o.a. wordt gekeken naar de oogdruk en mogelijke ontstekingstekens.
U moet gedurende 4 weken antibiotica druppels en ontstekingsremmende druppels inbrengen. U kan hiervoor beroep doen op de dienst van thuisverpleging. Hiervoor is er een terugbetaling via uw ziekenfonds.

De eerste week slaapt u ’s nachts best met de beschermende oogschelp op. Het oog kan de eerste dagen een beetje rood zijn, jeuken of schuren. Het zonlicht kan soms wat hinderlijk zijn. Rustige dagelijkse activiteiten zijn onmiddellijk toegestaan zoals TV kijken, lezen, in bad gaan. Wees de eerste dagen wel voorzichtig met koude en wind. De eerste maand is zwemmen afgeraden.

Doorgaans is één maand na de ingreep een laatste controle aangewezen, waarbij een eventuele brilcorrectie wordt uitgemeten en waarna de druppelbehandeling wordt gestopt.

De nieuwe kunstlens blijft levenslang helder. Het lenszakje waarin ze werd geplaatst kan echter wel nog troebel worden, ook wel nastaar genoemd. Dit kan zorgen voor een wazig beeld.

De behandeling van nastaar of secundaire cataract gebeurt met de YAG-laser. Het duurt ongeveer 5-10 minuten en gebeurt in de praktijk van dr. Moortgat en dr. Neven.

Complicaties

Een cataractingreep is de frequenst uitgevoerde operatie bij de mens. Complicaties tijdens en na een cataractingreep zijn gelukkig zeldzaam. Infectie in het oog (0,1%) is een ernstige complicatie. Alarmsignalen hiervoor zijn roodheid, snelle vermindering van het gezichtsvermogen en echte pijn. Bij twijfel contacteert u Dr. Moortgat voor een extra controle.

Kosten

Van de vooronderzoeken en de nacontroles wordt het grootste gedeelte terugbetaald door het ziekenfonds. Van de operatie ontvangt u een 2tal maanden later een factuur van het ziekenhuis met een overzicht van de kosten, o.a. verblijfskosten, medische erelonen, farmaceutische kosten. De nieuwe kunstlens en de gebruikte materialen worden voor een gedeelte, maar niet volledig, terugbetaald door uw ziekenfonds.

adminCataract