Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie

Leeftijdsgebonden Maculadegeneratie

Aantasting netvlies

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD, SMD of AMD) is de meest voorkomende oorzaak van verlies van het gezichtsvermogen bij 60-plussers in de Westerse landen. Jaarlijks zijn er in België 5000 nieuwe diagnoses.

Bij leeftijdsgebonden maculadegeneratie wordt net dat gedeelte van het netvlies aangetast wat zorgt voor het centrale zicht waardoor we kunnen lezen, gezichten herkennen, autorijden,…

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie treedt meestal op in 1 oog, waardoor de patiënt er in het begin geen hinder van ondervindt omdat hij alles nog goed kan zien met het andere oog. Het is vaak pas als het 2de oog ook wordt aangetast, dat de klachten ontstaan.

Droge en natte LMD

Bij droge LMD wordt de macula dunner en raakt beschadigd. Hierdoor gaat het gezichtsvermogen langzaam achteruit. Droge LMD kan overgaan in de natte vorm.

Bij natte LMD groeien er nieuwe, maar zwakkere bloedvaatjes achter de macula die kunnen leiden tot bloedingen en littekenvorming. Deze vorm is gelukkig minder frequent maar kan zeer snel leiden tot ernstige gezichtsdaling. Bij vroegtijdige diagnose en behandeling  kan het zicht mogelijks behouden blijven. Ter investigatie is aanvullend onderzoek nodig. Mogelijks is een behandeling met anti-VEGF nodig. Deze therapie bestaat uit intravitreale injecties, hierbij wordt het medicijn rechtstreeks in het oog van de patiënt geïnjecteerd. Dr. Moortgat dient deze injecties toe in het daghospitaal van het Algemeen Ziekenhuis Diest (Hasseltsestraat 29, Diest).

Belangrijke Symptomen

  • Vervormingen van rechte lijnen, bijv. van de tegels in de badkamer
  • Problemen met lezen of naaiwerk
  • Moeite met herkennen van gezichten
  • Zwarte vlekken in het centrum van het zicht
  • Vervaging van kleuren
  • Behoefte aan meer licht om te kunnen lezen
  • Minder goed zien in het duister
  • Als u één van deze veranderingen opmerkt of erfelijk belast bent, laat uw ogen dan tijdig controleren.
Maculadegeneratie
adminMaculadegeneratie