Refractale Afwijkingen - Presbyopie - Astigmatisme - Hypermetropie of Verziendheid - Myopie of Bijziendheid

Refractale Afwijkingen

Presbyopie

Het verschijnsel optredend vanaf 40-45 jaar waarbij het vermogen om te lezen vermindert. Het ontstaat doordat de ooglens haar elasticiteit verliest en hierdoor minder goed kan scherpstellen op objecten dichtbij. Teksten moeten steeds verder weg worden gehouden om ze nog duidelijk te kunnen lezen. Meestal is vanaf 45 jaar een leesbril nodig, doch dit moment verschilt van persoon tot persoon.

Astigmatisme

Astigmatisme ontstaat wanneer het hoornvlies niet perfect bolvormig is (zoals een voetbal), maar eerder ovaal (zoals een rugbybal). Hierdoor wordt het beeld in een bepaalde richting vervormd. Astigmatisme kan gepaard gaan met bijziendheid en verziendheid.

Hypermetropie of Verziendheid

Verziendheid betekent dat vooral het zicht voor dichtbij wazig is. De ooglengte is te kort en/of de brekingskracht van het oog (ooglens en hoornvlies) te zwak. Hierdoor wordt het beeld geprojecteerd achter het netvlies. Om voorwerpen scherp te zien, moet de ooglens constant accommoderen of scherpstellen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn, evenals concentratieproblemen en branderige ogen. Bij uitgesproken verziendheid en vanaf 40 jaar of ouder, wordt ook het zicht voor veraf wazig.

Myopie of Bijziendheid

Bijziendheid betekent dat het zicht voor dichtbij scherp is, maar wazig wordt in de verte. De ooglengte is te lang en/of de brekingskracht van het oog (ooglens en hoornvlies) te sterk. Hierdoor wordt het beeld geprojecteerd vóór het netvlies.

Refractie Afwijkingen
adminRefractie Afwijkingen